TERROIR: Równinny teren, gleby gliniaste i piaszczyste
SYSTEM UPRAWY: Sylvoz
WINIFIKACJA: Z wyselekcjonowanych najlepszych winnic, delikatne tłoczenie winogron, pierwsza fermentacja w stalowych zbiornikach w temperaturze 14–16°C
METODA MUSUJĄCA: Metoda Charmat, druga fermentacja w autoklawie przez ponad 12 miesięcy w temperaturze 13– 14°C
DOJRZEWANIE W BUTELCE: 1 do 3 miesięcy
NOTY DEGUSTACYJNE: Intensywny, odmianowy aromat z wyraźnymi nutami zielonego jabłka, białych kwiatów i subtelnym akcentem drożdżowym. Dobrze zbalansowana słoność i kwasowość nadają winu przyjemną okrągłość oraz długi, wyrazisty finisz
TEMPERATURA PODANIA: 6–8°C
PARY DO POTRAW: Idealne jako aperitif, do przystawek i smażonych ryb lub warzyw
VINIFICATION: From carefully selected top vineyards; gentle pressing of the grapes, first fermentation in stainless steel tanks at 14–16°C.
SPARKLING METHOD: Charmat method, second fermentation in autoclave for over 12 months at 13–14°C.
BOTTLE AGEING: 1 to 3 months.
TASTING NOTES: Intense, varietal aroma with pronounced notes of green apple, white flowers, and a subtle yeasty touch. Well-balanced salinity and acidity give the wine a pleasant roundness and a long, expressive finish.
SERVING TEMPERATURE: 6–8°C.
FOOD PAIRING: Perfect as an aperitif, with appetizers, and with fried fish or vegetables.
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny i analizować ruch. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub odrzucić te, które nie są niezbędne.
We use cookies to improve your browsing experience and analyze traffic. You can accept all cookies or reject those that are not essential.