Prosecco Rosé Brut Millesimato

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POJEMNOŚĆ
    0.75 L
  • DOSAGE
    7 G/L
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    85% Glera, 15%Pinot Noir
  • TERROIR:
    Teren równinny, z dużą zawartością kamieni, piaszczysty i przepuszczalny
  • SYSTEM UPRAWY:
    Sylvoz
  • WINIFIKACJA:
    Delikatne tłoczenie winogron, pierwsza fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze
  • METODA MUSUJĄCA:
    Metoda Charmat, druga fermentacja w autoklawie przez ponad 3 miesiące w temperaturze 13–14°C
  • DOJRZEWANIE W BUTELCE:
    1 do 3 miesięcy
  • KOLORY:
    Antyczny róż
  • NOTY DEGUSTACYJNE:
    Intensywny aromat z nutami czerwonych owoców. Trwałe musowanie z delikatną pianą. W smaku wytrawne, zrównoważone, o lekkiej strukturze i nutach malin oraz owoców leśnych
  • TEMPERATURA PODANIA:
    6–8°C
  • SERWOWANIE:
    Idealne do przystawek i wędlin

Prosecco Rosé Brut Millesimato

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • FORMAT
    0.75 L
  • DOSAGE
    7 G/L
  • GRAPE VARIETIES:
    85% Glera, 15%Pinot Noir
  • TERROIR:
    Flat terrain with high presence of stones, sandy and permeable
  • TRAINING SYSTEM:
    Sylvoz
  • VINIFICATION:
    Soft pressing of grapes, first fermentation in stainless steel tanks at controlled temperature
  • SPARKLING METHOD:
    Charmat method, second fermentation in autoclave for over 3 months at 13–14°C
  • BOTTLE AGEING:
    1 to 3 months
  • Colour:
    Antique pink color
  • TASTING NOTES:
    Intense aroma with red fruit notes. Persistent perlage with fine foam. On the palate, dry and balanced, light-bodied with raspberry and wild berry flavors
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8°C
  • FOOD PAIRINGS:
    Ideal with appetizers and cured meats