Prosecco DOC Extra Dry

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POJEMNOŚĆ
    0,75 L
  • DOSAGE
    16 G/L
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • TERROIR:
    Teren równinny, gleby gliniaste i piaszczyste
  • SYSTEM UPRAWY:
    Sylvoz
  • WINIFIKACJA:
    Delikatne tłoczenie winogron, pierwsza fermentacja w stalowych zbiornikach w temperaturze 14– 16°C
  • METODA MUSUJĄCA:
    Metoda Charmat, druga fermentacja w autoklawie przez ponad 90 dni w temperaturze 13–14°C
  • DOJRZEWANIE W BUTELCE:
    1 do 3 miesięcy
  • NOTY DEGUSTACYJNE:
    Bogaty, odmianowy bukiet z nutami świeżego jabłka, dojrzałej gruszki, cytrusów i delikatnych białych kwiatów.Drobne i trwałe bąbelki. Na podniebieniu dobrze wyczuwalna kwasowość i słoność, które nadają winu harmonię i zaokrąglony charakter
  • TEMPERATURA PODANIA:
    6–8°C
  • PARY DO POTRAW:
    Idealne jako aperitif

Prosecco DOC Extra Dry

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% obj
  • Volume
    0,75 L
  • DOSAGE
    16 G/L
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera
  • TERROIR:
    Flat terrain, clay and sandy soils
  • TRAINING SYSTEM:
    Sylvoz
  • VINIFICATION:
    Gentle pressing of the grapes, first fermentation in stainless steel tanks at a temperature of 14–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    Charmat method, second fermentation in autoclave for over 90 days at 13–14°C.
  • BOTTLE AGEING:
    1 to 3 months.
  • TASTING NOTES:
    Rich, varietal bouquet with notes of fresh apple, ripe pear, citrus, and delicate white flowers. Fine and persistent bubbles. On the palate, noticeable acidity and salinity give the wine harmony and a rounded character.
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8°C.
  • FOOD PAIRING:
    Perfect as an aperitif.