Prosecco Rosé Brut Millesimato Silver Edition

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11,5% obj
  • POJEMNOŚĆ
    0,75 L
  • DOSAGE
    7 G/L
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    85% Glera, 15%Pinot Noir
  • TERROIR:
    Teren równinny, z dużą zawartością kamieni, piaszczysty i przepuszczalny
  • SYSTEM UPRAWY:
    Sylvoz
  • WINIFIKACJA:
    Delikatne tłoczenie winogron, pierwsza fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze
  • METODA MUSUJĄCA:
    Metoda Charmat, druga fermentacja w autoklawie przez ponad 3 miesiące w temperaturze 13–14°C
  • DOJRZEWANIE W BUTELCE:
    1 do 3 miesięcy
  • Kolor:
    Antycznego różu.
  • NOTY DEGUSTACYJNE:
    Kolor antycznego różu. Intensywny aromat z nutami czerwonych owoców. Trwałe musowanie z delikatną pianą. W smaku wytrawne, zrównoważone, o lekkiej strukturze i nutach malin oraz owoców leśnych
  • TEMPERATURA PODANIA:
    6–8°C
  • SERWOWANIE:
    Idealne do przystawek i wędlin

Prosecco Rosé Brut Millesimato Silver Edition

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11,5% vol
  • VOLUME
    0,75 L
  • DOSAGE
    7 G/L
  • GRAPE VARIETY:
    85% Glera, 15%Pinot Noir.
  • TERROIR:
    Flat terrain with a high content of stones; sandy and well-drained soil.
  • TRAINING SYSTEM:
    Sylvoz.
  • VINIFICATION:
    Gentle pressing of the grapes, first fermentation in stainless steel tanks at controlled temperature.
  • SPARKLING METHOD:
    Charmat method, second fermentation in autoclave for over 3 months at 13–14°C.
  • BOTTLE AGEING:
    1 to 3 months.
  • Color:
    Antique pink color.
  • TASTING NOTES:
    Intense aroma with notes of red fruits. Persistent bubbles with a delicate mousse. Dry, balanced, with a light structure and hints of raspberry and forest fruits.
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8°C.
  • FOOD PAIRING:
    Perfect with appetizers and cold cuts.