Ribolla GiaLLa Brut

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    12% obj
  • POJEMNOŚĆ
    0,75 L
  • DOSAGE
    8 G/L
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    Ribolla Gialla
  • TERROIR:
    Teren równinny z dużą zawartością kamieni, gleba piaszczysta i przepuszczalna
  • SYSTEM UPRAWY:
    Sylvoz
  • WINIFIKACJA:
    Pierwsza fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 14–16°C
  • METODA MUSUJĄCA:
    Metoda Charmat, druga fermentacja w autoklawie przez ponad 90 dni w temperaturze 13–14°C
  • DOJRZEWANIE W BUTELCE:
    1 do 3 miesięcy
  • KOLORY:
    Słomkowo-żółty
  • NOTY DEGUSTACYJNE:
    Intensywny aromat z subtelną nutą białej róży. Musowanie drobne i trwałe. W ustach świeżość, mineralność i długi, elegancki finisz
  • TEMPERATURA PODANIA:
    6–8°C
  • SERWOWANIE:
    Idealne jako aperitif, do lekkich przystawek, surowych owoców morza, szynki dojrzewającej, risotto i pierwszych dań z ryb

Ribolla GiaLLa Brut

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    12% vol
  • VOLUME
    0,75 L
  • DOSAGE
    8 G/L
  • GRAPE VARIETY:
    Ribolla Gialla.
  • TERROIR:
    Flat terrain with a high content of stones; sandy and well-drained soil.
  • TRAINING SYSTEM:
    Sylvoz.
  • VINIFICATION:
    First fermentation in stainless steel tanks at 14–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    Charmat method, second fermentation in autoclave for over 90 days at 13–14°C.
  • BOTTLE AGEING:
    1 to 3 months.
  • COLOR:
    Straw yellow.
  • TASTING NOTES:
    Intense aroma with a subtle note of white rose. Fine and persistent bubbles. On the palate: freshness, minerality, and a long, elegant finish.
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8°C.
  • FOOD PAIRING:
    Ideal as an aperitif, with light appetizers, raw seafood, aged ham, risotto, and first courses with fish.