Asolo Prosecco superiore DOCG brut rive della chiesa x tiziano

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11%
  • CUKIER RESZTKOWY
    6–12 g/l
  • FORMAT BUTELKI:
    0,75 l
  • TEMPERATURA PODAWANIA:
    6–8 °C
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • OBSZAR PRODUKCJI:
    Asolo
  • WINIFIKACJA:
    Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze 15–16 °C
  • MUSOWANIE:
    Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat Martinotti
  • KOLOR WINA:
    Słomkowożółty, z drobnym i eleganckim perlage
  • AROMAT:
    Nuty owocowe zielonego jabłka i gruszki, uzupełnione subtelnym aromatem lipy.
  • SMAK:
    Świeże i żywe, wyróżnia się wytrawnością i przyjemną kwasowością, oferując podniebieniu poczucie świeżości i lekkości.
  • PARY:
    Doskonałe nie tylko jako aperitif, ale także do dań głównych z ryb, sushi oraz świeżych serów

Asolo Prosecco superiore DOCG brut rive della chiesa x tiziano

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol:
    11%
  • Residual Sugar:
    6–12 g/l
  • Bottle Size:
    0,75 l
  • Serving Temperature:
    6–8 °C
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera
  • PRODUCTION AREA:
    Asolo
  • VINIFICATION:
    After harvesting, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16 °C
  • SPARKLING METHOD:
    The formation of bubbles takes place using the Charmat–Martinotti method.
  • WINE COLOUR:
    Straw yellow, with a fine and elegant perlage.
  • AROMA:
    Fruity notes of green apple and pear, complemented by a subtle linden blossom aroma.
  • TASTE:
    Fresh and lively, distinguished by its dryness and pleasant acidity, offering the palate a sense of freshness and lightness.
  • FOOD PAIRING:
    Excellent not only as an aperitif but also with fish-based main courses, sushi, and fresh cheeses.