Asolo Prosecco superiore docg Extra Dry rive della chiesa x tiziano
PARAMETRY ANALITYCZNE
Alkohol 11%
CUKIER RESZTKOWY 12–17 g/l
FORMAT BUTELKI: 0,75 l
TEMPERATURA PODAWANIA: 6–8 °C
ODMIANA WINOROŚLI: 100% Glera
OBSZAR PRODUKCJI: Asolo
WINIFIKACJA: Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze 15–16 °C
MUSOWANIE: Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat Martinotti
KOLOR WINA: Śłomkowożółty, z drobnym i eleganckim perlage
AROMAT: Nuty dojrzałych jabłek i gruszek, wzbogacone delikatną nutą przyprawową i aromatem jaśminu
SMAK: Oferuje umiarkowaną słodycz, zrównoważoną elegancką kwasowością. Delikatne perlage tworzy w ustach kremowe i świeże odczucie, podczas gdy owocowe i kwiatowe aromaty utrzymują się w długim posmaku.
PARY: Lekkie przystawki, dania z ryb oraz desery z dodatkiem świeżych owoców
Asolo Prosecco superiore docg Extra Dry rive della chiesa x tiziano
ANALYTICAL PARAMETERS
Alcohol: 11%
RESIDUAL SUGAR: 12-17 g/l
BOTTLE SIZE: 0,75 l
SERVING TEMPERATURE: 6–8 °C
GRAPE VARIETY: 100% Glera
OPRODUCTION AREA: Asolo
VINIFICATION: After the harvest, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16°C.
SPARKLING METHOD: The formation of bubbles takes place using the Charmat–Martinotti method.
COLOUR: Straw yellow, with a fine and elegant perlage.
AROMA: Notes of ripe apples and pears enriched with a delicate spicy touch and aromas of jasmine.
TASTE: Offers moderate sweetness balanced by elegant acidity. The delicate perlage creates a creamy and fresh sensation on the palate, while the fruity and floral notes linger in a long, pleasant finish.
FOOD PAIRING: Perfect with light appetizers, fish dishes, and desserts featuring fresh fruit.
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny i analizować ruch. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub odrzucić te, które nie są niezbędne.
We use cookies to improve your browsing experience and analyze traffic. You can accept all cookies or reject those that are not essential.