Asolo Prosecco superiore docg Extra Dry rive della chiesa x tiziano

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11%
  • CUKIER RESZTKOWY
    12–17 g/l
  • FORMAT BUTELKI:
    0,75 l
  • TEMPERATURA PODAWANIA:
    6–8 °C
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • OBSZAR PRODUKCJI:
    Asolo
  • WINIFIKACJA:
    Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze
15–16 °C
  • MUSOWANIE:
    Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat Martinotti
  • KOLOR WINA:
    Śłomkowożółty, z drobnym i eleganckim perlage
  • AROMAT:
    Nuty dojrzałych jabłek i gruszek, wzbogacone delikatną nutą przyprawową i aromatem jaśminu
  • SMAK:
    Oferuje umiarkowaną słodycz, zrównoważoną elegancką kwasowością. Delikatne perlage tworzy w ustach kremowe i świeże odczucie, podczas gdy owocowe i kwiatowe aromaty utrzymują się w długim posmaku.
  • PARY:
    Lekkie przystawki, dania z ryb oraz desery z dodatkiem świeżych owoców

Asolo Prosecco superiore docg Extra Dry rive della chiesa x tiziano

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol:
    11%
  • RESIDUAL SUGAR:
    12-17 g/l
  • BOTTLE SIZE:
    0,75 l
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8 °C
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera
  • OPRODUCTION AREA:
    Asolo
  • VINIFICATION:
    After the harvest, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    The formation of bubbles takes place using the Charmat–Martinotti method.
  • COLOUR:
    Straw yellow, with a fine and elegant perlage.
  • AROMA:
    Notes of ripe apples and pears enriched with a delicate spicy touch and aromas of jasmine.
  • TASTE:
    Offers moderate sweetness balanced by elegant acidity. The delicate perlage creates a creamy and fresh sensation on the palate, while the fruity and floral notes linger in a long, pleasant finish.
  • FOOD PAIRING:
    Perfect with light appetizers, fish dishes, and desserts featuring fresh fruit.