valdobbiadene prosecco superiore docg extra dry rive della chiesa x tiziano

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11%
  • CUKIER RESZTKOWY
    12-17 g/l
  • FORMAT BUTELKI:
    0,75 l
  • TEMPERATURA PODAWANIA:
    6–8 °C
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • OBSZAR PRODUKCJI:
    Valdobbiadene–Conegliano
  • WINIFIKACJA:
    Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze
15–16 °C
  • MUSOWANIE:
    Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat Martinotti
  • KOLOR WINA:
    Słomkowożółty, z drobnym i eleganckim perlage
  • AROMAT:
    Nuty jabłka golden, dojrzałej gruszki i banana, uzupełnione subtelną nutą kwiatową akacji i jaśminu
  • SMAK:
    Świeży i harmonijny, łączący smaki dojrzałych owoców z lekką słonością; kremowe bąbelki i elegancki owocowy posmak
  • PARY:
    Lekkie przystawki, dania rybne, białe mięsa oraz desery na bazie świeżych owoców

valdobbiadene prosecco superiore docg extra dry rive della chiesa x tiziano

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol:
    11%
  • RESIDUAL SUGAR:
    12-17 g/l
  • BOTTLE SIZE:
    0,75 l
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8 °C
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera
  • PRODUCTION AREA:
    Valdobbiadene–Conegliano
  • VINIFICATION:
    After harvest, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    The formation of bubbles takes place using the Charmat–Martinotti method.
  • COLOUR:
    Straw yellow with a fine and elegant perlage.
  • AROMA:
    Notes of Golden apple, ripe pear, and banana, complemented by subtle floral hints of acacia and jasmine.
  • TASTE:
    Fresh and harmonious, combining the flavors of ripe fruits with a delicate touch of minerality; creamy bubbles and an elegant fruity finish.
  • FOOD PAIRING:
    Perfect with light appetizers, fish dishes, white meats, and fresh fruit-based desserts.