Prosecco doc treviso extra dry rive della chiesa x tiziano

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11%
  • CUKIER RESZTKOWY
    6–12 g/l
  • FORMAT BUTELKI:
    0,75 l
  • TEMPERATURA PODAWANIA:
    6–8 °C
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • OBSZAR PRODUKCJI:
    Treviso
  • WINIFIKACJA:
    Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze
15–16°C
  • MUSOWANIE:
    Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat-Martinotti
  • KOLOR WINA:
    Słomkowo-żółty, z drobnym i eleganckim perlage
  • AROMAT:
    Kwiatowe i owocowe nuty, z delikatnymi akcentami dojrzałych jabłek i białych kwiatów
  • SMAK:
    Świeży i harmonijny smak, który łączy aromaty dojrzałych owoców z lekką słodyczą
  • PARY:
    Lekkie przystawki, dania z ryb oraz desery na bazie świeżych owoców

Prosecco doc treviso extra dry rive della chiesa x tiziano

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol:
    11%
  • Residual Sugar:
    6–12 g/l
  • Bottle Size:
    0,75 l
  • Serving Temperature:
    6–8 °C
  • Grape Variety:
    100% Glera
  • Production Area:
    Treviso
  • Vinification:
    After the harvest, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    The bubble formation takes place using the Charmat–Martinotti method.
  • COLOUR:
    Straw yellow with a fine and elegant perlage.
  • AROMA:
    Floral and fruity notes with delicate accents of ripe apples and white flowers.
  • TASTE:
    Fresh and harmonious on the palate, combining ripe fruit aromas with a touch of gentle sweetness.
  • FOOD PAIRING:
    Ideal with light appetizers, fish dishes, and fruit-based desserts.