Valdobbiadene prosecco Superiore Docg Brut rive della chiesa x tiziano
PARAMETRY ANALITYCZNE
Alkohol 11%
CUKIER RESZTKOWY 6-12 g/l
FORMAT BUTELKI: 0,75 l
TEMPERATURA PODAWANIA: 6–8 °C
ODMIANA WINOROŚLI: 100% Glera
OBSZAR PRODUKCJI: Valdobbiadene–Conegliano
WINIFIKACJA: Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze 15–16°C
MUSOWANIE: Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat Martinotti
KOLOR WINA: Słomkowożółty, z drobnym i eleganckim perlage
AROMAT: Nuty zielonego jabłka i gruszki, uzupełnione subtelną nutą jaśminu
SMAK: Świeże i żywe, wyróżnia się wytrawnością i kwasowością, zrównoważonymi przyjemną nutą owocową. Na podniebieniu daje uczucie świeżości, które kończy się lekką mineralnością
PARY: Lekkie przystawki, dania rybne – zwłaszcza z małżami i skorupiakami – oraz pierwsze dania z makaronem i warzywami
Valdobbiadene prosecco Superiore Docg Brut rive della chiesa x tiziano
ANALYTICAL PARAMETERS
Alcohol: 11%
Residual Sugar: 6-12 g/l
Bottle Size: 0,75 l
Serving Temperature: 6–8 °C
GRAPE VARIETY: 100% Glera
PRODUCTION AREA: Valdobbiadene–Conegliano
VINIFICATION: After the harvest, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16°C.
SPARKLING METHOD: The formation of bubbles takes place using the Charmat–Martinotti method.
COLOUR: Straw yellow with a fine and elegant perlage.
AROMA: Notes of green apple and pear, complemented by a subtle hint of jasmine.
TASTE: Fresh and lively, distinguished by its dryness and balanced acidity, enhanced by pleasant fruity notes. On the palate, it offers a refreshing sensation that finishes with a light mineral touch.
FOOD PAIRING: Perfect with light appetizers, fish dishes—especially shellfish and crustaceans—as well as pasta and vegetable-based first courses.
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny i analizować ruch. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub odrzucić te, które nie są niezbędne.
We use cookies to improve your browsing experience and analyze traffic. You can accept all cookies or reject those that are not essential.