Valdobbiadene prosecco Superiore Docg Brut rive della chiesa x tiziano

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11%
  • CUKIER RESZTKOWY
    6-12 g/l
  • FORMAT BUTELKI:
    0,75 l
  • TEMPERATURA PODAWANIA:
    6–8 °C
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • OBSZAR PRODUKCJI:
    Valdobbiadene–Conegliano
  • WINIFIKACJA:
    Po zbiorach winogrona są delikatnie tłoczone w celu uzyskania moszczu, który następnie jest zaszczepiany wyselekcjonowanymi drożdżami i poddawany fermentacji w kontrolowanej temperaturze
15–16°C
  • MUSOWANIE:
    Proces powstawania bąbelków odbywa się metodą Charmat Martinotti
  • KOLOR WINA:
    Słomkowożółty, z drobnym i eleganckim perlage
  • AROMAT:
    Nuty zielonego jabłka i gruszki, uzupełnione subtelną nutą jaśminu
  • SMAK:
    Świeże i żywe, wyróżnia się wytrawnością i kwasowością, zrównoważonymi przyjemną nutą owocową. Na podniebieniu daje uczucie świeżości, które kończy się lekką mineralnością
  • PARY:
    Lekkie przystawki, dania rybne – zwłaszcza z małżami i skorupiakami – oraz pierwsze dania z makaronem i warzywami

Valdobbiadene prosecco Superiore Docg Brut rive della chiesa x tiziano

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol:
    11%
  • Residual Sugar:
    6-12 g/l
  • Bottle Size:
    0,75 l
  • Serving Temperature:
    6–8 °C
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera
  • PRODUCTION AREA:
    Valdobbiadene–Conegliano
  • VINIFICATION:
    After the harvest, the grapes are gently pressed to obtain the must, which is then inoculated with selected yeasts and fermented at a controlled temperature of 15–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    The formation of bubbles takes place using the Charmat–Martinotti method.
  • COLOUR:
    Straw yellow with a fine and elegant perlage.
  • AROMA:
    Notes of green apple and pear, complemented by a subtle hint of jasmine.
  • TASTE:
    Fresh and lively, distinguished by its dryness and balanced acidity, enhanced by pleasant fruity notes. On the palate, it offers a refreshing sensation that finishes with a light mineral touch.
  • FOOD PAIRING:
    Perfect with light appetizers, fish dishes—especially shellfish and crustaceans—as well as pasta and vegetable-based first courses.