BEPI BUBOLA Vino frizzante rifermentato sui lieviti

BEPI BUBOLA to pseudonim GIUSEPPE DAL DIN, założyciela winiarni DAL DIN. To było jego wino, które odzwierciedla pochodzenie i tradycje naszej ziemi. Uzyskane z winogron Glera,Bianchetta i Perera, wino to butelkowane jest wczesną wiosną (Po zbiorach) i dzięki własnym drożdżom autochtonicznym fermentacja zaczyna się naturalnie. To wino w ciągłej ewolucji.Kilka miesięcy po butelkowaniu, wino wyraża świeże i owocowe aromaty oraz "młody" smak. Im dłużej mija czas, tym bardziej złożone, suche i wyraziste staje się wino dzięki drożdżom, z przyjemnymi zapachami przypieczonego chleba. Przy podawaniu warto delikatnie potrząsnąć butelką, aby drożdże się unosiły. Zalecamy dekantację w karafce, by w pełni wydobyć jego bukiet .

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    0 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    4,80 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Białe winogrona uprawiane w Vidorze
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    Glera, Bianchetta, Perera
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    13 500 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Na biało z delikatnym tłoczeniem
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda tradycyjna
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura zwybranymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    60 dni
  • DOJRZEWANIE:
    2 miesiące
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z jasnozielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Naturalne
  • BUKIET:
    Drobne i trwałe
  • SMAK:
    Słony, z przyjemnym zapachem pieczonego chleba
  • PRZECHOWYWANIE:
    Butelki należy przechowywać w pozycji pionowej, w chłodnym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

BEPI BUBOLA Vino frizzante rifermentato sui lieviti

A few months after bottling, it expresses fresh and fruity aromas with a “young” character. Over time, it becomes more complex, dry, and expressive, developing pleasant notes of toasted bread due to the presence of natural yeasts.

When serving, it is recommended to gently shake the bottle to lift the yeasts. For the full bouquet, decanting in a carafeis advised.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    0 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    4,80 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    White grapes grown in Vidor
  • GRAPE VARIETIES:
    Glera, Bianchetta, Perera
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    13 500 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Traditional method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    60 days
  • AGING:
    2 months
  • COLOR:
    Straw yellow with light green reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Natural
  • BOUQUET:
    Evolving, with notes of yeast and bread crust
  • TASTE:
    Dry, savory, with pleasant hints of toasted bread
  • STORAGE:
    Store bottles upright, in a cool and dark place
  • SERVING TEMPERATUR:
    7°C