DONGJONE Couvée BRUT Vino spumante Brut

Stworzone z charakterystycznych białych winogron pochodzących z naszych winnic w rejonie Vidor. To wino musujące zachwyca drobnym, długotrwałym perlage. W ustach miękkie, o wyrazistej strukturze, intensywnym smaku i bogatym aromacie. Nazwa „Dongjone” nawiązuje do najwyższej i najsilniejszej wieży twierdzy – symbolu siły i charakteru. Idealne na każdą okazję.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    10 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    5,80 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Białe winogrona uprawiane w rejonie Vidor
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    Glera, Bianchetta, Perera
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    18 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Białe wino, delikatne tłoczenie
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z wybranymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    30 dni
  • DOJRZEWANIE:
    1-2 miesiące
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Subtelny i trwały, z owocowymi nutami
  • SMAK:
    Świeży, harmonijny
  • PRZECHOWYWANIE:
    W pozycji pionowej, w chłodnym, ciemnym i suchym
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    8°C

DONGJONE Couvée BRUT Vino spumante Brut

Crafted from distinctive white grapes grown in our vineyards in the Vidor area.

This sparkling wine enchants with its fine and long-lasting perlage. On the palate, it is soft, with a well-defined structure, intense flavor, and rich aroma. The name “Dongjone” refers to the tallest and strongest tower of a fortress — a symbol of strength and character. Perfect for any occasion.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    10 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    5,80 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    White grapes grown in the Vidor area
  • GRAPE VARIETIES:
    Glera, Bianchetta, Perera
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    18 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification, gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    30 days
  • AGING:
    1-2 months
  • COLOR:
    Straw yellow with greenish reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Subtle and lasting, with fruity notes
  • TASTE:
    Fresh and harmonious
  • STORAGE:
    Store upright, in a cool, dark, and dry place
  • SERVING TEMPERATURE:
    8°C