Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

Wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron Glera z wzgórz Valdobbiadene. Wino musujące o bardzo drobnym i trwałym musowaniu,owocowym i delikatnym aromacie. W ustach harmonijne, miękkie i lekko aromatyczne.Polecane jako aperitif, do skorupiaków, delikatnych potraw i lekkich deserów.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    15 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    5,8 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Wzgórza lub Rive Valdobbiadene
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    12 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Na biało, poprzez delikatne tłoczenie
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    W kontrolowanej temperaturze z wyselekcjonowanymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    40-50 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 1 do 3 miesięcy
  • KOLOR:
    Jasnosłomkowy z zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Wino jest eleganckie, delikatne, owocowe i kwiatowe
  • SMAK:
    Świeży, harmonijny, aksamitny
  • PRZECHOWYWANIE:
    Pionowo, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

Produced from carefully selected Glera grapes from the hills of Valdobbiadene. A sparkling wine with very fine and persistent bubbles, offering delicate fruity aromas. On the palate, it is harmonious, soft, and lightly aromatic. Recommended as an aperitif, with shellfish, delicate dishes, and light desserts.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • Residual Sugar
    15 G/L
  • Total Acidit
    5,8 G/L
  • Origin:
    Hills or Rive of Valdobbiadene
  • Grape Variety:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • Vine Training System:
    Modified Capuccina
  • Harvest Period:
    September 15 – October 10
  • Yield per Hectare:
    12 000 kg/ha
  • Vinification:
    White vinification with gentle pressing
  • Sparkling Wine Production Method:
    Charmat Method
  • Primary Fermentation:
    Controlled temperature with selected yeasts
  • Secondary Fermentation / Sparkling:
    40-50 days
  • Aging:
    1–3 months
  • Color:
    Pale straw with green reflections
  • Bubbles / Perlage:
    Fine and persistent
  • Foam (Mousse):
    Creamy
  • Bouquet:
    Elegant, delicate, fruity, and floral
  • Taste:
    Fresh, harmonious, velvety
  • Storage:
    Store bottles upright, in a cool, dry, and dark place
  • Serving Temperature:
    7°C