MESAI EXTRA DRY Prosecco DOC Treviso Spumante

Wyprodukowane z winogron Glera pochodzących z rejonu Vidor, należącego do apelacji DOC Treviso. Wino musujące o drobnym i trwałym musowaniu. Aromatyczność świeża i bogata w zapachy owoców - jabłka i gruszki, z nutami cytrusów przechodzącymi w tony kwiatowe. W ustach miękkie i harmonijne. Doskonałe jako aperitif. Idealne do ryb, białego mięsa i na wszelkie towarzyskie okazji.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    16 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    5,80 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Vidor, region DOC Treviso
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera-Prosecco
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    15 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Białe wino, delikatne tłoczenie
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda tradycyjna
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z wybranymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    40 dni
  • DOJRZEWANIE:
    1-2 miesiące
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Delikatny, świeży i owocowy
  • SMAK:
    Świeży, wytrawny, lekko cytrusowy i mineralny
  • PRZECHOWYWANIE:
    Pionowo, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

MESAI EXTRA DRY Prosecco DOC Treviso Spumante

Produced from Glera grapes originating from the Vidor area, part of the DOC Treviso appellation.

A sparkling wine with fine and persistent bubbles. Fresh aromatic profile, rich in fruit scents — apple and pear — with citrus notes leading into floral tones. On the palate, soft and harmonious. Excellent as an aperitif. Perfect with fish, white meat, and on all social occasions.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    16 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    5,80 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    Vidor, DOC Treviso region
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera-Prosecco
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    15 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Traditional method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / SPARKLING:
    40 days
  • AGING:
    1–2 months
  • COLOR:
    Straw yellow with greenish reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Delicate, fresh and fruity
  • TASTE:
    Fresh, dry, slightly citrusy and mineral
  • STORAGE:
    Upright, in a cool, dry, and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    7°C