MESAI BRUT Prosecco DOC Treviso Spumante Brut

Wyprodukowane z winogron Glera z rejonu Vidor,oznaczonego jako DOC Treviso. Wino musujące z drobnym i trwałym perlage, o aromacie zielonego jabłka i cytrusów. W smaku wytrawne i harmonijne. Idealne jako aperitif. Doskonale komponuje się z rybami, przystawkami i lekkimi daniami głównymi, a w regionie pochodzenia często towarzyszy całemu posiłkowi.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    9 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    5,80 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Vidor, region DOC Treviso
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera-Prosecco
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    15 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Białe wino, delikatne tłoczenie
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda tradycyjna
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z wybranymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    40 dni
  • DOJRZEWANIE:
    1-2 miesiące
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Delikatny, świeży i owocowy
  • SMAK:
    Świeży, wytrawny, lekko cytrusowy i mineralny
  • PRZECHOWYWANIE:
    Pionowo, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

MESAI BRUT Prosecco DOC Treviso Spumante Brut

Produced from Glera grapes grown in the Vidor area, classified as DOC Treviso.
A sparkling wine with fine and persistent perlage, offering aromas of green apple and citrus. On the palate, it is dry and harmonious. Ideal as an aperitif. Perfectly pairs with fish, appetizers, and light main courses — and in its region of origin, it often accompanies an entire meal.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% vol
  • TOTAL ACIDITY
    9 G/L
  • RESIDUAL SUGAR
    5,80 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    Vidor, DOC Treviso region
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera (Prosecco)
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    15 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Traditional method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    40 days
  • AGING:
    1–2 months
  • COLOR:
    Straw yellow with greenish reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Delicate, fresh, and fruity
  • TASTE:
    Fresh, dry, slightly citrusy, and mineral
  • STORAGE:
    Store upright, in a cool, dry, and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    7°C