Valdobiaddene Superiore DOCG Brut

Wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron zwzgórz Valdobbiadene. Wino musujące o bardzo drobnym i trwałym musowaniu, z aromatami zielonego jabłka i owoców cytrusowych. W ustach wytrawne i wyraziste. Wino musujące na wyjątkowe okazje, doskonałe jako aperitif, idealnie komponuje się z rybami – w szczególności z owocami morza i delikatnymi serami.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    6 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    6,00 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Wzgórza Valdobbiadene
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    12 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Na biało, poprzez delikatne tłoczenie
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    W kontrolowanej temperaturze z użyciem wyselekcjonowanych drożdży
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    50-60 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 1 do 2 miesięcy
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z delikatnymi zielonkawymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Delikatny, świeży, owocowo-kwiatowy
  • SMAK:
    Świeży, wytrawny, wyrazisty, z nutami cytrusów i dobrze zbalansowany
  • PRZECHOWYWANIE:
    Butelki należy przechowywać w pozycji pionowej, w chłodnym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Valdobiaddene Superiore DOCG Brut

Produced from carefully selected grapes from the hills of Valdobbiadene.

A sparkling wine with very fine and persistent bubbles, offering aromas of green apple and citrus fruits. On the palate, it is dry and expressive. A sparkling wine for special occasions — excellent as an aperitif and perfectly paired with fish, especially seafood and delicate cheeses.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    6 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    6,00 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    Hills of Valdobbiadene
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera – Prosecco Superiore
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    12 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    50-60 days
  • AGING:
    1–2 months
  • COLOR:
    Straw yellow with subtle greenish reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Delicate, fresh, fruity, and floral
  • TASTE:
    Fresh, dry, expressive, with citrus notes and a well-balanced finish
  • STORAGE:
    Store bottles upright, in a cool and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    7°C