Lena Rose Brut Vino Spumante

Lena Rose to coś więcej niż zwykłe wino musujące.To SELEKCJA RODZINNA-BRUT z winogron PINOT NOIR oraz z wolnej fermentacji. Uznawane za perłę naszej produkcji. Bukiet jest elegancki, z nutami dzikich owoców leśnych i drożdży.Wytrawne, harmonijne, trwałe i pełne smaku w ustach. Nazwa oddaje hołd założycielce- babci Daldin Spumanti.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    7 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    6,00 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Winogrona Pinot Noir uprawiane w Vidorze
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Pinot Nero
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 30 września do 15 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    10 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Różowa winifikacja z z delikatnym tłoczeniem
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z wybranymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    90 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 3 do 6 miesięcy
  • KOLOR:
    Sofi-żywy, błyszczący odcień różu
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Wyszukane, przyjemnie przypominające czerwone owoce
  • SMAK:
    Intensywne, wytrawne, kremowe z utrzymującym się owocowym posmakiem
  • PRZECHOWYWANIE:
    Butelki należy przechowywać w pozycji pionowej, w chłodnym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Lena Rose Brut Vino Spumante

It is a Family Selection – Brut, crafted from Pinot Noir grapes and produced through natural fermentation. Considered the jewel of our production, it offers an elegant bouquet with notes of wild forest fruits and yeast. On the palate, it is dry, harmonious, persistent, and full of flavor. The name pays tribute to the founder — grandmother Daldin of Spumanti.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    7 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    6,00 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    Pinot Noir grapes grown in Vidor
  • GRAPE VARIETY:
    100% Pinot Nero (Pinot Noir)
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 30 to October 15
  • YIELD:
    10 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    Rosé vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    90 days
  • AGING:
    3 to 6 months
  • COLOR:
    Soft, bright pink hue
  • PERLAGE:
    ine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Refined, pleasantly reminiscent of red fruits
  • TASTE:
    Intense, dry, creamy, with a lingering fruity finish
  • STORAGE:
    Store bottles upright, in a cool and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    7°C