DONGJONE Couvée Extra Dry Vino spumante Extra Dry

Uzyskane z typowych białych winogron uprawianych w naszych winnicach w rejonie Vidor. Wino musujące z drobnym i trwałym perlage. W ustach miękkie, owocowe i harmonijne. Doskonałe do aperitifów, dań słodkich i słonych.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    17 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    5,80 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Białe winogrona uprawiane w rejonie Vidor
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    Glera, Bianchetta, Perera
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    18 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Białe wino, delikatne tłoczenie
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z wybranymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    30 dni
  • DOJRZEWANIE:
    1-2 miesiące
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Subtelny, owocowy, trwały
  • SMAK:
    Świeży, harmonijny, aromatyczny
  • PRZECHOWYWANIE:
    W pozycji pionowej, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    8°C

DONGJONE Couvée Extra Dry Vino spumante Extra Dry

Produced from typical white grape varieties grown in our vineyards in the Vidor area.

A sparkling wine with fine and persistent perlage. On the palate, it is soft, fruity, and harmonious. Excellent as an aperitif, and perfect with both sweet and savory dishes.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    17 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    5,80 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    White grapes grown in the Vidor area
  • GRAPE VARIETIES:
    Glera, Bianchetta, Perera
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    18 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    30 days
  • AGING:
    1–2 months
  • COLOR:
    Straw yellow with greenish reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Subtle, fruity, and lasting
  • TASTE:
    Fresh, harmonious, and aromatic
  • STORAGE:
    Store upright, in a cool, dry, and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    8°C