Valdobbiadene Superiore DOCG Spumante Millesimato Brut 2023

Millesimato Brut “Charmat Lungo”, wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron ze wzgórz Valdobbiadene. Ponad 90-dniowa druga fermentacja nadaje winu kremową konsystencję, świeżość, kwiatowe aromaty oraz nuty skórki chleba i drożdży. W ustach wytrawne, dobrze zbalansowane i aromatyczne. Doskonałe jako aperitif, świetne z pikantnymi grzankami, idealnie komponuje się z menu rybnym. TRE DAME to wino z rodzinnej selekcji, dedykowane trzem Kobietom Wina: LENA – NORMA – ALESSANDRA.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    4 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    6,30 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Wzgórza Valdobbiadene
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    15 września - 15 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    12 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Na biało, z delikatnym tłoczeniem
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z wyselekcjonowanych
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    90 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 3 do 6 miesięcy
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z delikatnymi zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Bardzo świeży, intensywny, wyraźny i winny
  • SMAK:
    Świeży, wytrawny, słonawy, wyrazisty i cytrusowy
  • PRZECHOWYWANIE:
    Pionowo, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Valdobbiadene Superiore DOCG Spumante Millesimato Brut 2023

Millesimato Brut “Charmat Lungo” — produced from carefully selected grapes grown on the hills of Valdobbiadene.

A second fermentation lasting over 90 days gives this wine its creamy texture, freshness, floral aromas, and delicate notes of bread crust and yeast. On the palate, it is dry, well-balanced, and aromatic. Excellent as an aperitif, perfect with spicy canapés, and ideally paired with fish-based dishes.

TRE DAME is a Family Selection wine dedicated to the Three Women of Wine: LENA – NORMA – ALESSANDRA.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    4 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    6,30 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    Hills of Valdobbiadene
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera – Prosecco Superiore
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIOD:
    September 15 – October 15
  • YIELD:
    12 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    90 days
  • AGING:
    3–6 months
  • COLOR:
    Straw yellow with delicate greenish reflections
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Very fresh, intense, pronounced, and vinous
  • TASTE:
    Fresh, dry, slightly saline, expressive, and citrusy
  • STORAGE:
    Store upright, in a cool, dry, and dark place
  • SERVING TEMPERATUR:
    7°C