Valdobbiadene Superiore Di Cartizze DOCG Dry

Wyprodukowane z wyselekcjonowanych winogron zwzgórz Valdobbiadene. Wino musujące o bardzodrobnym i trwałym musowaniu, niemal kremowym, oaromatach kwiatów i owoców. W ustach harmonijne,eleganckie, miękkie i świeże. Doskonałe do rozmów, wtowarzystwie sałatki owocowej i suchych wypieków.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    26 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    6,00 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Cartizze (wzgórze w rejonie Valdobbiadene)
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 15 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    12 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Winifikacja na biało z delikatnym tłoczeniem
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    W kontrolowanej temperaturze z użyciem wyselekcjonowanych drożdży
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    60 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 1 do 3 miesięcy
  • KOLOR:
    Słomkowożółty kolor
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa piana
  • BUKIET:
    Delikatny, intensywny, owocowy bukiet; kwiatowy i aromatyczny
  • SMAK:
    Harmonijny, elegancki, miękki i świeży smak
  • PRZECHOWYWANIE:
    Butelki należy przechowywać w pozycji pionowej, w chłodnym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Valdobbiadene Superiore Di Cartizze DOCG Dry

Produced from selected grapes from the Cartizze hills in the Valdobbiadene region.

A sparkling wine with very fine and persistent bubbles, almost creamy, with aromas of flowers and fruit.

On the palate, it is harmonious, elegant, soft, and fresh. Perfect for casual conversations, paired with fruit salads or light pastries.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • Residual sugar
    26 G/L
  • Total acidity
    6,00 G/L
  • Origin:
    Cartizze (hills of Valdobbiadene)
  • Grape variety:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • Vine training system:
    Modified Capuccina
  • Harvest period:
    September 15 – October 15
  • Yield:
    12 000 kg/ha
  • Vinification:
    White vinification, gentle pressing
  • Sparkling wine metho:
    Charmat
  • Primary fermentation:
    Controlled temperature with selected yeasts
  • Secondary fermentation / sparkling:
    60 days
  • Aging:
    1–3 months
  • Color:
    Straw yellow
  • Bubbles / perlage:
    Fine and persistent
  • Foam (mousse):
    Creamy
  • Bouquet:
    Delicate, intense, fruity; floral and aromatic
  • Taste:
    Harmonious, elegant, soft, and fresh
  • Storage:
    Bottles should be kept upright, in a cool, dark place
  • Serving temperature:
    7°C