Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Extra Brut

Definiowane przez ekspertów jako kwintesencja prawdziwego Valdobbiadene. Pochodzi ze wzgórz o najlepszym nasłonecznieniu w strefie Cru w Valdobbiadene. To niezwykle wytrawne wino musujące o intensywnym charakterze. Jest słone, ale jednocześnie kremowe i zaokrąglone, owocowe i doskonale zbalansowane. Należy serwować w temperaturze 7°C. RY należy do kolekcji rodzinnej, dedykowanej pasjonatowi-producentowi Riccardo oraz młodemu Ricky’emu.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    0-2 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    6,00 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Wzgórza Valdobbiadene
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    Od 15 września do 10 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    13 500 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Na biało, z delikatnym tłoczeniem
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    Kontrolowana temperatura z użyciem wyselekcjonowanych drożdży
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    60 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 1 do 3 miesięcy
  • KOLOR:
    Słomkowo-żółty z delikatnymi zielonymi refleksami
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Biała brzoskwinia, gruszka, jabłko z migdałowym posmakiem
  • SMAK:
    Wyjątkowo wytrawne, słone, kremowe i zrównoważone
  • PRZECHOWYWANIE:
    Butelki należy przechowywać w pozycji pionowej, w chłodnym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Extra Brut

Defined by experts as the quintessence of true Valdobbiadene. It comes from the hills with the best sunlight exposure in the Cru zone of Valdobbiadene. This is an exceptionally dry sparkling wine with an intense character. It is saline yet creamy and rounded, fruity and perfectly balanced. Serve at 7°C. RY belongs to the family collection dedicated to the passionate winemaker Riccardo and the young Ricky.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • RESIDUAL SUGAR
    0-2 G/L
  • TOTAL ACIDITY
    6,00 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    The hills of Valdobbiadene
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Capuccina
  • HARVEST PERIOD:
    From September 15 to October 10
  • YIELD:
    13 500 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / SPARKLING:
    60 days
  • AGEING:
    From 1 to 3 months
  • COLOUR:
    Straw yellow with delicate greenish reflections
  • SPARKLING / PERLAGE:
    Fine and persistent
  • FOAM (MOUSSE):
    Creamy
  • BOUQUET:
    White peach, pear, apple with an almond note
  • TASTE:
    Exceptionally dry, saline, creamy and balanced
  • STORAGE:
    Bottles should be stored upright, in a cool and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    7°C