Prosecco DOC Brut Silver edition

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11% obj
  • POJEMNOŚĆ
    0,75 L – 1,5 L
  • DOSAGE
    11 G/L
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera
  • TERROIR:
    Równinny teren, gleby gliniaste i piaszczyste
  • SYSTEM UPRAWY:
    Sylvoz
  • WINIFIKACJA:
    Delikatne tłoczenie winogron, pierwsza fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 14–16°C
  • METODA MUSUJĄCA:
    Metoda Charmat, druga fermentacja w autoklawie przez ponad 90 dni w temperaturze 13–14°C
  • DOJRZEWANIE W BUTELCE:
    1 do 3 miesięcy
  • NOTY DEGUSTACYJNE:
    Intensywny, odmianowy aromat z wyraźnymi nutami białej brzoskwini i białych kwiatów. Drobne i trwałe bąbelki. W ustach delikatna kwasowość i subtelna słoność czynią to wino harmonijnym i zaokrąglonym
  • TEMPERATURA PODANIA:
    6–8°C
  • PARY DO POTRAW:
    Idealne jako aperitif, do przystawek i smażonych ryb lub warzyw

Prosecco DOC Brut Silver edition

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11% vol
  • VOLUME
    0,75 L – 1,5 L
  • DOSAGE
    11 G/L
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera.
  • TERROIR:
    Flat terrain, clay and sandy soils.
  • TRAINING SYSTEM:
    Sylvoz.
  • VINIFICATION:
    Gentle pressing of the grapes, first fermentation in stainless steel tanks at 14–16°C.
  • SPARKLING METHOD:
    Charmat method, second fermentation in autoclave for over 90 days at 13–14°C.
  • BOTTLE AGEING:
    1 to 3 months.
  • TASTING NOTES:
    Intense, varietal aroma with pronounced notes of white peach and white flowers. Fine and persistent bubbles. On the palate, delicate acidity and subtle salinity make this wine harmonious and rounded.
  • SERVING TEMPERATURE:
    6–8°C
  • FOOD PAIRING:
    Perfect as an aperitif, with appetizers, and with fried fish or vegetables.