Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Millesimato Dry 2023

Wyprodukowane z pierwszego tłoczenia, zwanego„kwiatem”, z wyselekcjonowanych winogron ze wzgórzSERCA Valdobbiadene. Wino musujące o wyjątkowo drobnym i trwałym musowaniu, niemal kremowym, zaromatami owoców i kwiatów. W ustach miękkie, aksamitne, zrównoważone i intensywne w smaku. Idealne jako aperitif, doskonałe do skorupiakówi lekkich suchych ciasteczek.

PARAMETRY ANALITYCZNE

  • Alkohol
    11.5% obj
  • POZOSTAŁY CUKIER
    22 G/L
  • KWASOWOŚĆ OGÓLNA
    6,00 G/L
  • OBSZAR POCHODZENIA:
    Wzgórza lub Rive Valdobbiadene
  • ODMIANA WINOROŚLI:
    100% Glera Prosecco Superiore
  • SYSTEM PROWADZENIA WINOROŚLI:
    Zmodyfikowana Capuccina
  • OKRES ZBIORÓW:
    1–15 października
  • PLON WINOGRON W KG NA HEKTAR:
    12 000 kg/ha
  • WINIFIKACJA:
    Na biało, z delikatnym tłoczeniem
  • METODA PRODUKCJI WINA MUSUJĄCEGO:
    Metoda Charmat
  • FERMENTACJA PIERWOTNA:
    W kontrolowanej temperaturze z wyselekcjonowanymi drożdżami
  • DRUGA FERMENTACJA / MUSOWANIE:
    50-60 dni
  • DOJRZEWANIE:
    Od 1 do 3 miesięcy
  • KOLOR:
    Słomkowy
  • MUSOWANIE / PERLAGE:
    Drobne i trwałe
  • PIANKA (MOUSSE):
    Kremowa
  • BUKIET:
    Pachnący, kwiatowy i aromatyczny
  • SMAK:
    Elegancki, harmonijny, miękki i aksamitny
  • PRZECHOWYWANIE:
    W pozycji pionowej, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu
  • TEMPERATURA SERWOWANIA:
    7°C

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Millesimato Dry 2023

Produced from the first pressing, known as the “flower,” using carefully selected grapes from the hills of the HEART of Valdobbiadene.

A sparkling wine distinguished by exceptionally fine and persistent bubbles, almost creamy in texture, with aromas of fruit and flowers. On the palate, it is soft, velvety, balanced, and intensely flavorful. Perfect as an aperitif, excellent with shellfish and light dry pastries.

ANALYTICAL PARAMETERS

  • Alcohol
    11.5% vol
  • TOTAL ACIDITY
    22 G/L
  • RESIDUAL SUGAR
    6,00 G/L
  • AREA OF ORIGIN:
    Hills or Rive of Valdobbiadene
  • GRAPE VARIETY:
    100% Glera – Prosecco Superiore
  • VINE TRAINING SYSTEM:
    Modified Cappuccina
  • HARVEST PERIO:
    October 1–15
  • YIELD:
    12 000 kg/ha
  • VINIFICATION:
    White vinification with gentle pressing
  • SPARKLING WINE PRODUCTION METHOD:
    Charmat method
  • PRIMARY FERMENTATION:
    Temperature-controlled with selected yeasts
  • SECOND FERMENTATION / FOAMING:
    50-60 days
  • AGING:
    1–3 months
  • COLOR:
    Straw yellow
  • PERLAGE:
    Fine and persistent
  • MOUSSE:
    Creamy
  • BOUQUET:
    Fragrant, floral, and aromatic
  • TASTE:
    Elegant, harmonious, soft, and velvety
  • STORAGE:
    Store upright, in a cool, dry, and dark place
  • SERVING TEMPERATURE:
    7°C